top of page
handheld Camera

eXpeditie Academy

Storytelling skills voor erfgoedprofessionals en content creators

Fonds Cultuurparticipatie.png
Logo CEL.png

eXpeditie Academy

Online media hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. In onze wereld zijn platforms als YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok niet meer weg te denken. Digital storytelling wordt steeds meer ingezet om historie en erfgoed zichtbaar en beleefbaar te maken.

Om cultureel erfgoed bij een groot publiek te brengen, is het maken van kwalitatieve online content een must, zowel inhoudelijk als technisch. eXpeditie Academy leert erfgoedprofessionals een vertaalslag te maken van vakkennis naar kwalitatieve, audiovisuele publiekscommunicatie; en leert filmmakers en content creators hun producties naar een hoger niveau te tillen door middel van inhoudelijke verdieping. 

eXpeditie Academy legt verbindingen tussen digitaal erfgoed & online storytelling, erfgoedbeoefenaars & content creators, professionals & studenten.

shutterstock_93228949_v2.jpg

Ontwikkel jezelf
als storyteller

Wat ga je leren?

Als student van eXpeditie Academy leer je hoe je zelfstandig kwalitatieve online mediaproducties kunt maken op basis van gedegen research en kennis. In onze lessen focussen we op geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed.

 

Het curriculum bestaat uit 4 modules – erfgoedkennis, narratieve vaardigheden, audiovisuele vaardigheden, distributie & promotie – en een eindopdracht. Als student krijg je zowel tijdens de modules als tijdens de eindopdracht de vrijheid om de inhoud en de leerdoelen mede vorm te geven, in samenspraak met het docententeam. Daarnaast heb je als student de vrijheid om je producties zo veel als mogelijk bij je eigen werkveld te laten aansluiten, zowel qua verhaalkeuze als het gebruik van archiefmateriaal.

De modules bestaan uit colleges, praktijklessen en excursies. Daarnaast worden je enkele praktijkopdrachten aangeboden om specifieke vaardigheden te oefenen, waarbij we je helpen om het beste uit je eigen apparatuur te halen. Reflectie op elkaars werk is ook een terugkerend onderdeel.

shutterstock_2081264398_v4.jpg

Breng je 
collectie 
tot leven

Eindopdracht

In het tweede deel van de opleiding produceer je een eigen online story. Je mag zelf de thematiek, het genre, de vorm, de doelgroep en de distributiewijze kiezen. Uiteraard moet de thematiek wel betrekking hebben op geschiedenis, archeologie of erfgoed. Als randvoorwaarde geldt dat er digitaal erfgoed (archiefmateriaal) moet worden gebruikt in de productie. Je dient daarvoor digitaal erfgoed te (her)interpreteren en te reflecteren op de wijze waarop het wordt ingezet en eventueel een nieuwe betekenis krijgt.

Studiebelasting

De totale studiebelasting van eXpeditie Academy bestaat uit 15 plenaire lesdagen die tussen de 4 en de 8 uur duren. Daarnaast zul je als student nog tijd besteden aan huiswerkopdrachten, zelfstudie en de eindopdracht. Hoeveel uren je hierin steekt hangt af van je ervaring, niveau en de gekozen eindopdracht. Verspreid over de looptijd van de praktijkopleiding verwachten wij dat eXpeditie Academy gemiddeld 1 dag per week studiebelasting zal vergen.

715104229-huge_v2.jpg

Verdiep je kennis als content creator

Lesdata

eXpeditie Academy duurt van april t/m december 2022. Tussen april en juli zijn er elke maand 3 lesdagen. Van september tot en met december zijn er dat 1 of 2. De schoolvakantieweken zijn vrij. De precieze planning wordt bij de start van de opleiding bekend gemaakt. Er wordt naar gestreefd om de bijeenkomsten en contactmomenten zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op locatie in het Business Center Urmond.

Covid-19

Indien noodzakelijk a.g.v. Covid-19-maatregelen is het echter mogelijk om het curriculum – geheel of deels – via online-onderwijs aan te bieden. Fysieke lessen kunnen eventueel ook in kleine groepjes plaatsvinden, afhankelijk van de dan geldende Covid-19-richtlijnen.

shutterstock_339134801.jpg

Leer de taal van filmisch beeld

Organisatie

eXpeditie Academy is een gezamenlijk initiatief van Stichting Past4Present, Mosasaurus Film Productions en KF inHeritage. Zij hebben de handen in elkaar geslagen om een praktijkschool op te richten voor erfgoedprofessionals en filmmakers/content creators.

 

eXpeditie Academy wordt mogelijk gemaakt door een professioneel team van content makers. Naast een driekoppig docententeam zullen verschillende gastdocenten op het gebied van erfgoed en media gastlessen verzorgen, waaronder archeologe Donna Dieperink, die als co-host nauw betrokken is bij de serie eXpeditie.

Docenten

RP_2022_zw_small.jpg

Robin Peeters

Robin is filmmaker. Hij is opgeleid aan de Nederlandse Filmacademie. Hij maakt fictie en documentair werk voor NPO/NTR en andere opdrachtgevers. Zijn productiebedrijf Mosasaurus Film Productions ontwikkelt en produceert autonoom werk met een accent op geschiedenis, archeologie en erfgoed.​ Robin is producent, regisseur en coscenarist van eXpeditie.

Docent Kris Forster_edited.jpg

Kris Förster

Kris is publiekshistoricus. Na zijn opleiding tot cultuurwetenschapper richtte hij KF inHeritage op, een communicatiebureau op het gebied van geschiedenis, archeologie en erfgoed. Hij ontwikkelt en produceert diverse publiekshistorische projecten, waaronder documentaires. Kris is coproducent, researcher en coscenarist van eXpeditie.

Gastdocenten

Benjamin Peeters.jpg

Benjamin Peeters

Content Creator en presentator

Docente Donna Dieperink.jpg

Donna Dieperink

Archeologe en presentatrice

Docent Frank Holthuizen.jpg

Frank Holthuizen

Conservator filmcollectie
Limburgs Museum

Powered by

Fonds Cultuurparticipatie.png
Logo CEL.png
Inschrijving

Kosten & inschrijving

eXpeditie Academy wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Fonds Cultuurparticipatie en de Coöperatie Erfgoed Limburg. Hierdoor bedraagt het lesgeld slechts € 195,00 p.p. voor de gehele opleiding.

Wil jij je ontwikkelen als storyteller en leren hoe je kwalitatieve online content kunt maken? Dan is eXpeditie Academy een unieke kans voor jou. Hier leer je hoe je de sporen van het verleden op een evocatieve manier tot leven kunt brengen. Schrijf je nu in!

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inschrijving! Wij nemen spoedig contact met je op.

bottom of page